Ηθελημένη, ελεγχόμενη αιμορραγία

Έχω πολλά, όχι όμως αρκετά, βιβλία. Είμαι αρκετά νέος ώστε να τρέφω τη ψευδαίσθηση ότι κάποτε θα καταφέρω να τα διαβάσω όλα· δεν έχω όμως την απαραίτητη πειθαρχία που απαιτεί η συστηματική ανάγνωση. Πιάνομαι έτσι από οποιαδήποτε αφορμή μου επιτρέπει να οργανώνω μικρές ομάδες βιβλίων προς ανάγνωση. Στις 25 του Μάρτη διάβαζα αποσπάσματα από τα ιστοριογραφικά πονήματα του Σκαρίμπα (άντε, και του χρόνου Παπαγιώργη).

Αυτές τις μέρες κλίνω προς τα θρησκευτικά-θελογικά και ό,τι άλλο μπορεί να μπει στο σωρό τους, ακόμα και μέσω λεξιλογικών συνειρμών. Πέρσι, το Πάσχα, διάβασα το «Ο δεύτερος βίος των τριών Ιεραρχών» της Έφης Γαζή, στο οποίο ταιριάζει ο αφορισμός του Κούρτοβικ: «Κάποια βιβλία χρησιμοποιούν την πολιτική ορθότητα μιας εποχής για να κρίνουν την πολιτική ορθότητα μιας άλλης».

Ο φετινός σωρός:

(Στέλιος Ράμφος «Το Μυστικό του Ιησού», Νίτσε «Anti-Christ», Κωνσταντίνος Τζούμας «Ως εκ θαύματος», Μίλτον «Paradise Lost», Πεντζίκης «Ο πεθαμένος και η ανάσταση», Σαραμαγκού «The gospel according to Jesus Christ»)

*

Ποιο είναι το Barthesian punctuum (με δεδομένο το ότι εγώ είμαι ο φωτογράφος και το punctuum δεν μπορεί παρά να είναι σκηνοθετημένο, επίτηδες ριγμένο στον πηλό που θέλω να δουλέψω για να πλάσω μια περσόνα) ποιο είναι λοιπόν το έστω επιδερμικό punctuum αυτής της φωτογραφίας; Στην προκειμένη περίπτωση είναι 2: Ο σελιδοδείκτης από την Πολιτεία, στην Αθήνα, ανάμεσα στις σελίδες του Πεντζίκη. Η κίτρινη ταινία στη ράχη του Paradise Lost που δηλώνει μεταχειρισμένο βιβλίο (4,60 ευρώ) από το Gilbert Jeune στην Place Saint-Michel στο Παρίσι.

Θυμάμαι πότε το αγόρασα: Ιούλης του 06, ζέστη που σε άρπαζε απ’ το λαιμό, τη μέρα τη βγάζαμε στα πάρκα του Παρισιού των οποίων το όνομα έχω ξεχάσει, τα βράδια για να κοιμηθούμε ραντίζαμε το σεντόνι με κρύο νερό που γρήγορα εξατμιζόταν και μας έκαιγε περισσότερο, αλλά παιδιά ήμασταν ακόμα, δεν ξέραμε -όπως και για πολλά άλλα πράματα, πιο σημαντικά- τι έπρεπε να κάνουμε. Και δεν έχουμε μάθει ακόμα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: